Module 4: Corporate Activist

Verschil maken in organisaties en systemen

Idealisten, kantelaars en game changers lopen nogal eens vast met hun aanpak en energie. Soms gaan ze er te hard tegenaan en belanden in een burn-out. Anderen zijn naïef. Ze begrijpen niet dat succes bepaald wordt door strategie van aanpak. Ze botsen met het systeem, met regels, met inertie en met meer machtigen.

In deze module vertrekken we van jouw intentie om iets in de systemen ten goede te veranderen. De rol die je hebt, is je start. Je bent aanbieder coaching of training, je bent leidinggevende of je hebt een opdracht als HR medewerker. En vanuit gelijk welke insteek kun je iets gaan verbeteren in het geheel.

Er is al veel geschreven over change management, systeemdenken, veranderkunde, activisme, enz. Ondanks de literatuur zijn we nog niet bedreven om invloed te hebben op complexe systemen. Waar het hier over gaat, is om een vakgebied te herijkende naar 21ste eeuw. Er is meer nodig dan goede wil. Er is iets anders nodig dan een projectmatige aanpak. En er is ook meer nodig dan een facilitatiemethodiek dat je leert in een cursus. Je moet een game changer worden, een kantelaar, een durver.

In het nu lopende aanbod wordt de term 'corporate activist' gebruikt. De nadruk ligt op je primaire insteek: je wil bekwamer worden in het maken van een verschil binnen je groter geheel.

Check it out

Ga met deze checklist na of je een Corporate Activist bent

"Het traject is een unieke gelegenheid om met gelijkgestemden je eigen ontwikkelpad en dat van de organisatie te exploreren."
- Matthias Marescaux, Bedrijfsadviseur, VLAIO

Ga naar de vijfdaagse opleiding door HRDAcademy georganiseerd
Koop het boek DE CORPORATE ACTIVIST

Een update van het vakgebied Veranderkunde in organisaties en systemen

In het herijken van het vakgebied vertrekken wij van gelaagd ontwikkelingsgericht aan de slag gaan. Systemen kantelen als je op alle lagen meesterschap hebt om te beïnvloeden en te inspireren. Het begint bij jezelf kennen en ontdekken wat geweldloos activisme is. Vervolgens ben je bekwaam om je collega's positief te inspireren. Dit zowel in één op één gesprekken als met groepen co-creatief aan de slag te gaan (zie module 2 en 3). Het belangrijkste voor deze module is bekwaam te worden hoe systeemtransities werken. Je leert je aanpak strategisch structureren. Hiervoor gebruiken we het transitiecanvas, ontwikkeld door Rudy Vandamme. Met dat canvas leer je de voortgang in je casus stap voor stap - ontwikkelingsgericht - aanpakken. Het transitiecanvas is gebouwd op wetenschappelijk onderzoek vanuit diverse disciplines, zoals living systems theorie, complexiteitsdenken, social change, neuropsychologie, sociale psychologie, enz.

Supervisie

Er zijn algemene principes die je kunt volgen om succesvoller bezig te zijn met verandering en ontwikkeling van organisaties. Er zijn heldere do's en don'ts. Dat kun je leren in een cursus of lezen in boeken. En toch begint alles bij je eigen verhaal.

Je kunt een supervisietraject aanvragen. Dat wordt per uur aangerekend en op je wensen uitgebouwd. Het kan éénmalig zijn of regelmatig. Intens of gespreid. Een supervisietraject is verschillende zaken tegelijk: meer strategische ideeën, het coachen op jouw patronen in denken en doen, klankbord voor je voortgang, het vakgebied leren kennen en je toegang geven tot kennis en methodiek.
Stel je vraag per mail.

  • Hoe kan ik de weerstand tegen verandering aanpakken?
  • Er speelt veel macht, belang en politiek mee, hoe kan ik daar invloed op hebben?
  • Kan ik in mijn eentje een systeem doen kantelen?
  • Ik heb een opdracht om een veranderproject te trekken, hoe pak ik het aan?
  • Hoe kan ik als trainer meer impact hebben?
  • De verandering is opgelegd en noodzakelijk, maar niet voor de medewerkers, wat nu?
  • Hoe structuurverandering en cultuurverandering laten samengaan?
  • Hoe verander je de mindset en cultuur van een organisatie?
  • Hoe teamcoaching koppelen aan organisatieontwikkeling?
  • Hoe kan ik idealist blijven zonder er onderdoor te gaan?
  • Hoe krijg ik als leidinggevende mensen mee in mijn visie?
  • connect@deepevolvement.com

Het Vorkmodel voor organisaties

Het vraagt lef, maar het gebeurt al: een incompany change-agentgroep opzetten

Een olifant in beweging krijgen, hoe doe je dat?

Terug naar Training Center
fix