Ons dagelijks leven is een continue stroom van uitdagingen en veranderingen. Hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met al deze uitdagingen en veranderingen, is onderdeel van een levenslange ontwikkeling naar wijsheid. Dragon Mastery® is ontwikkeld om je hierbij te helpen.

Dragon Mastery is een methodiek die mensen bewust maakt HOE ze bezig zijn met een uitdaging. De methodiek is gebouwd op een eenvoudig schema: er zijn zes manieren om met een ‘Draak’ in je leven om te gaan: als Slachtoffer, als naïeve Dwaas, als Leerling, als Koning/Manager, als Krijger en als Magiër. Het is zowel een coachmethodiek als een educatief instrument.

Coaches, ouders en opleiders kunnen met Dragon Mastery anderen effectief ondersteunen bij het omgaan met hun uitdagingen. Bovendien is Dragon Mastery gebaseerd op diepgaande inzichten over hoe we in het algemeen met het leven omgaan.

Ontstaan:
Dragon Mastery is als methodiek ontstaan in de coachpraktijk van Rudy Vandamme. Zoals in elke coachpraktijk verschillen cliënten in de mate dat ze iets hebben aan een gesprek. Hoe komt het dat sommige cliënten meer hebben aan coachgesprekken dan anderen? Het succes van coaching hangt niet enkel van de coach af. De mate waarin een cliënt over zelfsturingsvaardigheden beschikt, speelt ook mee. Van cliënten wordt in coaching verwacht dat ze eigenaarschap nemen over hun voortgang. Er wordt van ze verwacht dat ze de inzichten en besluiten uit het coachgesprek onthouden en er iets mee doen. Maar in de praktijk is dit vaak niet het geval. Soms komt een cliënt na een week terug en blijkt dat hij de actie niet heeft gedaan. Of in een ander geval is er een mooi inzicht ontstaan, maar in de volgende sessie blijkt dat de cliënt het inzicht vergeten is.

Om iets aan een coachingsessie te hebben, spelen die zelfsturingsvaardigheden van een cliënt een rol, en niet de inhoud van een uitdaging. Vaardigheden van zelfsturing zijn vaardigheden om een uitdaging aan te pakken. In vaktaal noemen we dit ‘zelfsturingsvaardigheden’ of ‘regievaardigheden’.

In the dance with the dragon, there is a lesson in grace and power
- Raleigh Ryley

Hoger doel
Het hoger doel van Dragon Mastery is leren reflecteren. Reflecteren over iets wat je gedaan hebt, is meer dan evalueren wat goed ging en wat niet goed ging. Reflecteren moet ook gaan over de patronen die je doet in HOE je iets aanpakt.

Reflecteren is een vorm van bewustzijn. Het vraagt een helikopterperspectief (metapositie) om naar jezelf te kijken. De achterliggende motivatie van Dragon Mastery is dat als we met ons allen meer bewust zijn van HOE we zelf bezig zijn, we samen een betere samenleving kunnen bouwen. Dat zelfbewustzijn is ook de basis van de Deep Evolvement mindset. Door bewust te worden van jezelf en van hoe je omgaat met situaties, maak je een begin om jezelf te situeren in gehelen. Je bent namelijk 100% deel van alles wat je meemaakt. Te vaak wordt een uitdaging geformuleerd als iets dat buiten je ligt. Met Dragon Mastery leer je dat je er deel van bent en dat je concreet iets kunt bijdragen aan het verloop van je uitdaging.

Daarnaast heeft deze methodiek nog een diepere boodschap. In het westen hebben we een inhaalslag te maken in hoe we welgevormd bezig zijn met allerlei uitdagingen. Religieuze en morele kaders zijn grotendeels weggevallen, net als een dragende gemeenschap die voorleeft hoe je het leven kunt aanvliegen. Het gevolg is mensen die aan hun lot zijn overgelaten om de lastigheid van het leven te dragen. We zien mentale problemen, burn-out, eenzaamheid, stuurloosheid … Dragon Mastery gaat over levenswijsheid. Je kunt anderen, je kinderen, je leerlingen, je medewerkers of coachees daarin helpen groeien. Zo dragen we bij aan een meer leefbare samenleving.

Dragon Mastery heeft daardoor een dubbele boodschap. Effectieve zelfregie is een na te streven doel. Maar er is meer. Iets oplossen of iets bereikt hebben, is bij vele uitdagingen van het leven niet mogelijk. Vandaar dat ook andere figuren voor de westerse mens inspiratiebronnen zijn. Vooral de Magiër is voor een westers wetenschappelijk wereldbeeld een uitdagende figuur. De Magiër vertegenwoordigt een wereldbeeld dat naar voren geschoven wordt in de kwantumtheorie en in de transpersoonlijke psychologie. Dat wereldbeeld maakte al langer deel uit van de oosterse wijsheid zoals het taoïsme, zenboeddhisme en kennis van inheemse volkeren. Kortom, Dragon Mastery is naast effectievere aansturing ook een bijdrage aan de ontwikkeling van hoe we in het westen als mens bezig zijn met ‘het leven’.

Dragon Mastery gebruiken in coaching

Dragon Mastery komt als coachmethodiek het best tot zijn recht als je ook het het vorkmodel gebruikt als coachmethodiek (Vandamme, 2014). Dit model maakt duidelijk dat de voortgang in aansturing een apart spoor is. Het is verschillend van doelgerichte actie, van je persoonlijkheidsontwikkeling en van je verhouding met het groter geheel. Met Dragon Mastery ben je bezig op het spoor van aansturing.

In een coachingtraject zijn er twee mogelijkheden. Je kunt in een coaching wachten tot het moment dat de cliënt melding maakt van een hindernis die niet vanzelf genomen wordt. Je kunt Dragon Mastery ook tijdens een intake al doen, als nulmeting.

Dragon Mastery in onderwijs

Pedagoge Wendy Overbeek past de Dragon Mastery toe in het basisonderwijs. Ze combineert het met het vertellen van het drakenverhaal en creatieve werkvormen om kinderen reeds op jonge leeftijd te leren reflecteren. Met dit werk levert ze een mooie bijdrage aan de generaties van de toekomst die beter bekwaam zullen zijn in zelfreflectie, omgaan met uitdagingen en dialogiseren.

Dragon Mastery in trainingen

Dragon Mastery is lesmateriaal voor een training rond reflecteren en/of aansturend omgaan met uitdagingen.

Inzichtvragen:
Wat voor goede eigenschappen hebben de verschillende helden (Slachtoffer, Dwaas, Krijger, Leerling, Koning, Magiër)?
Welke valkuilen hebben de verschillende helden (Slachtoffer, Dwaas, Krijger, Leerling, Koning, Magiër)?
Welke andere naam zou je aan de berg kunnen geven, die past bij het einde van het verhaal?
Wat maakt de Magiër toch een beetje anders dan de anderen?
Wat maakt de Koning anders dan de anderen?
Zou het verhaal anders kunnen eindigen?

Vragen voor je ontwikkeling:
Welke figuur past het beste bij hoe je meestal een uitdaging aanvliegt?
Welke figuur zou je je meer eigen willen maken?
Welke figuur roept je weerstand en allergie op?
Welke figuur vind je het aantrekkelijkst?
Kun je vanuit je leven voorbeelden geven van de verschillende figuren?
Ken je voorbeelden van mensen in je leven die één van die figuren zijn? Wat doen ze?
Was je zelf ook eens een Draak voor iemand anders en hoe gingen anderen met je om?
Wie zou je om hulp kunnen vragen?

Dragon Mastery in teams en organisaties
In organisaties is reflecteren en beter worden in het omgaan met uitdagingen een wicked skills van de 21e-eeuwse professional. Iedereen zou moeten bewust zijn van eigen patronen en vooral bekwamer zijn in de verschillende manieren hoe je uitdagingen aanpakt.

Teamontwikkeling. Heb je een concrete casus als teamuitdaging? Dan kun je de zes posities gebruiken om de casus aan te vliegen. Je helpt er de teamleden mee om de verschillende soorten aanpak te vergelijken. Zo krijgt het team bewustzijn hoe ze iets aanpakt. De Dragon Mastery is mooi te combineren met de ontwikkelcirkelmethodiek (Vandamme, 2016). Je legt dan een casus in het midden van de kring en exploreert hoe elke collega dit zou aanpakken.

Intervisie. Dragon Mastery kan ook dienen als intervisiemethodiek. Je nodigt het team uit een fellowship van Dragon Masters te vormen. Het team kan samen een visie ontwikkelen over hoe ze gezamenlijk bepaalde uitdagingen aanvliegen. De vaardigheid van het team om samen uitdagingen aan te pakken, is van bijzonder belang als het team geacht wordt zelfsturend te zijn.

Organisatieontwikkeing. Je kunt met de Dragon Mastery in een organisatie bewustzijn creëren hoe medewerkers met uitdagingen omgaan. Als je vaststelt dat bijvoorbeeld veel medewerkers braaf zijn maar weinig initiatief tonen, of als de cultuur te opgefokt is met prestatiedrang, kan je via Dragon Mastery het gesprek hierover openen. Met de Dragon Mastery maak je de organisatiecultuur bespreekbaar. Via workshops kan er bewustzijn gecreëerd worden.

Interesse voor een training in company of workshop in je school, stuur een mailtje:

Rudy Vandamme, Ph.D.
vandammerudy@telenet.be

Bestel Dragon Mastery
Eendaagse eenmalige introductie aan verlaagd tarief
fix