Patronen in de sneeuw

Ben je ook iemand die makkelijk patronen ziet?

Patronen zien is dé vaardigheid om meer te zien dan toevalligheden. Een partroon is de wijze hoe het leven zich ordent. Het zit op een hogere laag dan concreet gedrag. Ze zijn deel van je identiteit. Ze zeggen iets hoe je in je gedrag je identiteit doet.
Neem nu mijn wandeling vandaag. Oké ik geef toe, het is beroepsmisvorming. Maar ik heb me wel geamuseerd, gedreven door nieuwsgierigheid. Ik was verrast dat er in dit bos nog mensen gelopen hadden. Meestal loop ik hier alleen. Ik begon sporen te volgen.

Kijk maar, een fotoverhaal van patronen.

De hoofdfiguren: een vrouw die een stadsschoen draagt. Een man die een stadsschoen draagt. en rechts: mijn wandelschoen. Want ja, ik ben deel van het verhaal.

Ik zie op de weg (foto boven) rechts een vrouwelijke schoen en links een mannelijke schoen in de looprichting gaan. Omgekeerd, ik zie rechts een mannelijke schoen en links een vrouwelijke schoen in mijn richting. Deze twee paar schoenen hebben hier een eind gewandeld en dan teruggekeerd. In het terugkeren hadden ze dezelfde positie aangehouden: vrouw rechts, man links. Nog opmerkelijk: hun afstand bleef evenwijdig op deze weg van een dikke kilometer.

Behalve hier. De vrouwelijke schoenen wijken af naar het midden. Wou ze iets tonen? Wou ze haar woorden kracht bij zetten? Deed ze een move?

Vermits ze op hun stappen teruggekeerd zijn, werd ik nieuwsgierig: hoe zouden ze gedraaid hebben?

De vrouwelijke schoen draait in een U-bocht. De schoenen keren terug aan de andere kant van de weg. De mannelijke schoen gaat rechtdoor, nog twee meter verder. Daar draaien de schoenen en keren letterlijk op hun stappen terug. Hun relatiepatroon heeft zich hier even losgemaakt. De man liep nog even door. Wat ging er in hem om?

Lang zijn ze op dit eindpunt niet gebleven. De vrouw stopte niet, de man draaide zich om om zijn as. Vreemd, want ik zou wat langer rondgekeken hebben, een beetje naar links en rechts dralen. Misschien hadden ze weinig tijd. Of misschien waren ze niet zo bezig met de omgeving en deden gewoon hun kilometers. Het is gissen. Ik kan me er geen beeld bij vormen.

Patronen waarnemen is één ding. De betekenis ervan, daar heb je gesprek voor nodig.

Feedback geven op patronen verhoogt het bewustzijn aanzienlijk in wie je bent in je gedrag. Wie ben je als vrouw als je in een U-bochtje draait? Wie ben je als man als je rechtdoor loopt en op je stappen terugkeert? Welk relatiepatroon doen ze met de afstand tussen hen? is het een corona-afstand, een professionele afstand, een vriendenafstand of een 'we willen elkaar beter leren kennen-afstand'? Zien we hier een typisch patroon vrouw en man, volledig onbewust aan diegenen die ze uitvoeren?

Rudy Vandamme, info@rudyvandamme.net

fix