21e-eeuwse marketing

“En ademen jullie het merk ook uit?’ vroeg Myriam. Dat vonden de mensen van de marketing afdeling te ver gaan. “We doen ons werk graag, maar om nu te zeggen dat we het merk uitademen, dat is veel gezegd”. Bij nader doorvragen blijkt dat ze hun baan wel graag doen maar zich niet verbonden voelen met de beleidskeuzes van bovenuit.

Myriam Candries helpt marketing afdelingen in hun werk. Ze wil echter niet meer helpen op een 20e-eeuwse manier van marketing. In de oude marketing wordt de marketing afgesplitst van de totale organisatie. De marketing is de taak van een afdeling. Projecten zijn vaak geïsoleerd. Je doet een customer journey of een merkonderzoek. Je zet een sociale media strategie op of je voert een campagne. Organisaties hopen op meer naamsbekendheid, meer klanten, meer verkoop. Dat is begrijpbaar.

In een 21e-eeuwse marketing wordt aan de klassieke projecten en de quick wins iets toegevoegd: de participatie van de mensen die in de organisatie werken. De beleving van de mensen. Van alle mensen in de organisatie ambassadeurs maken. Die lopen dan rond op straat en zeggen: ‘kijk dat is er eentje van ons, dat maken wij’. Ze zijn trots op hun organisatie. Op een familiefeest praten ze vol vuur over wat hun organisatie doet.

Er is veel winst te boeken door alle werknemers te betrekken bij het merk. Je kunt er voor zorgen dat ze zich verbinden met merk en organisatie. Echter, die weg vraagt een andere insteek. Marketing kan dan niet losgezien worden van organisatieontwikkeling. Want of je het nu graag hoort of niet: de meeste werknemers zien hun engagement niet verder gaan dat het goed uitvoeren van hun werk. De verbinding met de organisatie is er niet bij. De identiteit van de organisatie inademen en dat uitademen, dat is een heel ander niveau waarop de organisatie aan “marketing” kan doen.

Marketing wordt daarmee bevrijd uit zijn organisatievakje. Het wordt een zaak van iedereen. Marketing wordt gelaagd. Het sluit aan bij de levenskracht en identiteit van de organisatie. Het zit overal.

"Maak van je medewerkers je medeMerkers."
- Myriam Candries

Terug naar projecten
fix